Függőszék a lakásban

Ugye ott tartunk, hogy NAGYON szeretnél egy függőszéket / függőfotelt a lakásba, csak a felszereléssel kapcsolatban bizonytalanodtál el. Elbírja-e a plafon, ki fogja felfúrni, elfér-e, és ilyenek…

Gondolj az elhelyezésre: nem ajánlott beszorítani egy sarokba, kell egy kis tér még egy kisebb hintázáshoz is, pláne ha gyerekek is használják majd. Ebben az esetben a függőszék a lehető legmesszebb kerüljön minden bútortól, ajtótól, ablaktól, radiátortól. Az ideális, ha 1,6m sugarú körben nincs semmilyen tereptárgy.

A dübel 10 cm hosszú, a csavar picit túlmegy rajta, tehát 11,5 cm hosszú lyukat kell fúrni, 16-os fúróval

Az esetek 99%-ában gond nélkül felszerelhető egy szál csavarral a függőszéked. Egy jó nagy, masszív csavart képzelj el, ne valami kis hitvány barkácsáruházi hulladékot. Ha nem hiszel az egy csavarral felszerelésben, semmi akadálya, hogy kettőt tegyél egymás mellé, így dupla a biztonság.

Ennyi látszik a csavarból, amikor a helyén van. Itt most olyan nagynak tűnik, de csak 47mm a külső átmérője.

Az a fontos, hogy a csavar tömör anyagban legyen teljes hosszában, lehetőleg betonban. Éppen ezért a panel vagy új építésű sok lakásos társasházak ebből a szempontból ideálisak.

Ide lell fúrni. Persze a faltól ennél azért távolabb lévő gerendába…
Kép forrása: beton.hu

Családi házak vagy régi bérházak esetén a vasbeton gerendát kell megkeresni, abba kell fúrni. Ez már nem olyan egyszerű, kell hozzá egy fémkereső kézi műszer. Lehet találomra is fúrni, de akkor borítékolható pár felesleges próbalyuk 🙂

Ez egy szép próbálkozás, ami végül sikerült. Tulajdonképpen egy kis gipsz és fehér festék megoldja 🙂

Mit is látunk a fenti képen? Miért is nem volt jó már az első lyuk, aztán még hat másik sem? Azért, mert itt nem állt rendelkezésre fémkereső műszer, és a vasbeton gerendát kb. így lehet csak megtalálni: próbafúrásokkal. Ha a fúrószár 2-3 centi után üreget talál és “beesik”, akkor bizony az a kefni, nem lesz jó. Lehet tovább menni. Persze ha a gerendák irányáról sincs fogalmunk,akkor na a fallal párhuzamosan, hanem 45 fokban haladjunk tovább, mondjuk 10 centinként új lyukat fúrva. Igazából hogy 2-3 vagy 6-7 lyukat kell begipszelni és lefesteni, már mindegy. Úgyhogy ezen a ponton még pár lyuk már nem számít.

A szereléshez az alábbiak kellenek:

  • valami komolyabb fúrókalapács
  • 16-os SDS+ fúrószár, 3 vagy inkább 4 élű, ami adott esetben viszi a betonvasat is
  • munkavédelmi szemüveg (de legalább egy napszemüveg)
  • próbafúráshoz egy 8-as fúrószár
  • porszívó, amit a segítőd odatart a fúráshoz, hogy a por ne lepje el az egész lakást. a profik egyszerűen a vállukra akasztják a porszívót, és fél kézzel is tudnak fúrni 🙂
  • az ideális pont megtalálásához egy fémkereső nagyon hasznos*
  • ne felejtsük ki a  csavart, ami beltérben általában ez
  • a csavarról lelóg egy darab kötél, normál belmagasság esetén két méter elég
  • egy karabiner
  • és maga a függőszék vagy függőfotel
    opcionális még:
  • egy rugó, amihez kell egy második karabiner
  • forgószem, ami nem minden típusba van beépítve

*A fémkereső sem mindig ad megbízható eredményt, van amikor össze-vissza mutat mindent, legalábbis az enyém 🙂 Vagy nem lehet megállapítani, hogy akkor most mi is vár minket a plafonban. Jön a próbafúrás…

A próbafúrást 8-as, 10-es vékony fúróval érdemes végezni, mert ha nem jó, minek is vastagabb ugye.  Ha 10 centi mélyre fúrva is tömör anyagban haladunk, az jó jel. Ha véletlenül betonvasat találunk, egyből lehet érezni, nem halad a fúrás. Itt több lehetőség adódik:

  • az egyik, hogy a vas eltolja valamerre a vékony fúrót és kvázi mellé fúrunk
  • egy másik hogy ha már telibe kaptuk, és ragaszkodunk hozzá, hogy egy darab fúrással oldjuk meg a projektet, át is fúrhatjuk. Ez pár perccel meghosszabbítja a fúrást, kitartás kell hozzá, és megfelelő fúrószár, ami a vasat is viszi.
  • c terv: kicsit odébb fúrni, ahol nincs vas.
  • d terv: hívod a fúrógépes fószert, hogy csinálja meg 🙂

Ilyen is van

Van az a speciális eset, amikor a felettünk levő szint már a padlás, és nincs beépítve a tetőtér, meg nem is lesz mostanában. És még ráadásul gerendás is a födém, amiben vagy nehéz megtalálni a gerendát, vagy esetleg pont nem ott van, ahová fúrnunk kéne. Na ilyenkor egyszerűen átfúrjuk egy hosszabb fúrószárral az egészet, és egy hosszú csavart alulról indítva fent rögzítjük.  Nem kell megijedni tőle, mindennapos dolog és tökéletesen működik. Nézzük részletesebben:, mi kell hozzá:

  • 12-es menetes szál
    1 méteres darabokat lehet kapni, ez bőven elég, kb. a felét majd le is lehet vágni. Nem érdemes előtte levágni, mert nem tudjuk, milyen vastag a födém.
  • 12-es gyűrűs anya
    Az anyán áttekert menetet egy kicsit “el kell rontani”, hogy többé ne tudjon letekeredni, nem lenne jó. Én egy vésővel szoktam körbe ütögetni a legvégét, bevált.
  • Alátétek alulra és felülre + anya a fixáláshoz a padláson
  • Egy középen átfúrt deszka vagy gerenda, a mérete ízlés szerint akármekkora. Lényeg, hogy szépen felfeküdjön és masszív legyen.
Menetes szál, alátét, gyűrűs anya, ez látszik alulról. Megfigyelhető a menet lezárása egy kis roncsolással – elég hatásos: tuti nem tekeredik le
Menetes szál, alátétek, anya (esetleg még egy pótanya:) – ez látszik felülről
A felesleget le lehet vágni. A gerendát itt akár be is süllyeszthettük volna a padlás salakanyagába, de így maradt, senkit nem zavar. Az anyákat jól meghúztam, és kész is.

Tavasszal megnézzük a kültéri szerelést is, ott az lehet a kihívás, hogy szigetelve van az erkély alja 5-10 centi polisztirollal. Nagyon egyszerű a megoldás egyébként, hosszabb csavar kell hozzá annyival, amilyen vastag a szigetelés. De majd jönnek erről is képek.

És hogy ne végezzünk fél munkát, ha már fent van a csavar, fel is kell akasztani azt a függőszéket! Ha normál belmagasságod van a szobában, végy egy 2 méteres kötelet, félbehajtva dugd át a csavaron, aztán saját magába vissza.

Csavar – kötél – karabiner – ésa rra már jöhet a függőszék

Köss rá néhány csomót alul, majd a neked megfelelő magasságban akaszd rá egy karabinerrel a függőszéket. Az első beüléskor az egész nyúlik még vagy 20 centit, ez normális. Az ideális ülésmagasság annyi, hogy kényelmesen bele tudj ülni, illetve ki tudj szállni, és amikor kilógatod a lábad, a textil ne vágjon térdhajlatban. Akkor vág, ha túl magasan van, tedd kicsit lejjebb!

Itt egyébként be lehet iktatni a rendszerbe egy rugót is, ami jelentősen növeli a komfortérzetet. A másik hasznos kiegészítő a forgószem. Az alábbi képen gyakorlatilag minden látszódik, ami kellhet:

függőszék felfüggesztés

Az alábbi tartozékokat ajánljuk megvásárolni függőszék vagy függőfotel beltéri felszereléséhez:

  1. 16-os tipli (10cm hosszú)
  2. alátét, csak dekorációs célból
  3. Fischer szemes csavar (több méretben kapható, beltérben a 12-es kell)
  4. kötél (8mm), ebből átlagos belmagasság esetén 2 métert érdemes venni, kivéve, ha a képen látható módon rugót és esetleg forgószemet is beépítünk, ebben az esetben valamivel kevesebb is elég.
  5. a kötélre tegyünk csomót, ide akaszthatjuk a karabinert
  6. lehet rajta több csomó is, a karabinert átakasztva állítható az ülésmagasság
  7. karabiner (két méretben kapható, a kisebbik is bőven elég ide)
  8. biztonsági acélhuzal a rugóban
  9. rugó (nagyon klassz, erősen ajánlott)
  10. egy újabb karabiner, amire már a függőszéket akasztjuk közvetlenül, hacsak nem következik még egy
  11. forgószem, ami akkor fontos, ha gyerekek pörgetik ezerrel a függőszéket (a La Siesta függőszékekhez nem kell külön megvenni, a szék vagy fotel már tartalmazza. Viszont a jelenlegi, 2019. előtt gyártott La Siesta Joki csepphintához kifejezetten ajánlott!)

Függőszék / függőfotel áttekintés

Ezek után úgy döntöttél, hogy nálad nem lesz fúrás? :))) Megismételném a lényeget a poszt elejéről: Az esetek 99%-ában gond nélkül felszerelhető egy szál csavarral a függőszéked.

Tényleg van olyan szituáció, amikor nem lehet felfúrni a plafonba egy függőszéket, mert a tuajdonos nem engedi, vagy tényleg habcsókból épült a ház. Erre is van megoldás:

Függőszékállványok [frissítve!]

Még néhány kép a végére:

Fent az alap karabiner, alul az extra. De ezen kívül még tucatnyi más karabiner is kapható szaküzletünkben. Elsősorban amiatt kellhet a nagyobb, ha a függőágynak vagy függőszéknek vastag a füle, és a kisebbiket nehéz rátenni. Pl: Amazonas Paradiso, Barbados és Denana Premium függőágyak.
Ez a forgószem külön kapható. Egyik oldala nyitható, ez kapcsolódik a függőszék akasztójához, a msáik pedig karabinerrel a kötélhez vagy rugóhoz.
Így néz kia LA Siesta függőszékek és függőfotelek forgószeme (2018-ig, mert utána picit más a dizájn)
A rugó és a biztonsági acélhuzal. Figyelj rá, hogy a karabinerbe a huzal is be legyen akasztva. Bár még nem volt rá példa, de ha esetleg eltörne a rugó, az acélhuzal megakadályozza, hogy lepotyogj a földre. A rugó teherbírása 100 kg (én 100+20 kg gyerekkel még vígan használom). Hivatalosan 1000 óra használat után kell lecserélni, mert elöregszik.
A csavar a tiplivel és az alátéttel egyben kapható. 16-os fúrószár kell hozzá, ami a Függőágyboltban megvásárolható vagy kölcsönözhető.

Padlásfödémekről itt olvashatsz további érdekességeket:
kreativlakas.com/hazfelujitasi-tanacsok/tetoter-beepites/padlasfodemek-padloburkolatok-falfodemek/

Födémszerkezetek kialakításáról pedig itt:
kreativlakas.com/haz/fodemszerkezetek-kialakitasa/

Szóval rengeteg másfajta födém van azokon kívül, amiket fent említettem. Érdemes fúrás előtt tájékozódni, mire számíthatsz a plafonban, falakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.