Hogyan tartsuk tisztán és épségben függőágyunkat

Tisztítás

Mint minden más dolog, amiben alszunk, úgy a függőágy is rendszeres tisztítást igényel. A folyamat nem túl bonyolult és gyorsan megvan. A következőkben leírt 4 lépés ezt a folyamatot mutatja be.

  1. Kötözd össze a függőágy elején és végén található szál kötegeket! Erre a legjobb módszer, ha fogsz egy madzagot és körbetekered a fonalkötegen, így elkerülhető, hogy összegubancolódjanak.
  2. Egy lavórba tegyél szappanos vizet és jól nyomkodd meg benne a függőágyat. Ha szükséges, akkor cseréld ki a vizet és ismételd meg a folyamatot. Fontos hogy mindig tiszta szappanos vizet használj. Mikor már úgy látod, hogy függőágyad kellőképpen megtisztult, akkor alaposan öblítsd ki az anyagot. Bár a szappan az anyagot nem roncsolja, de azért ügyeljünk arra hogy szappanos víz ne maradjon benne. Az a jó, ha a víz öblítés után teljesen tiszta marad és nem habos.
  3. A szárítás a szabadban történik. Egy arra alkalmas helyre akaszd ki a függőágyat, hogy az minél könnyebben száradjon, hagyd, hogy a többit megoldja a nap és a szél. Tipp: egy hulahopp karikát a függőágyba téve egész jól szétfeszítheted a száradáshoz.
  4. Ezután nincs más dolgod mint élvezni a friss illatú és tiszta függőágyat és jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Csak akkor mosd gépben a függőágyat, ha a használati útmutató ezt megengedi. A kézi mosás sokkal kíméletesebb, így biztosan nem szenved kárt a függőágy.

A függőágyban tilos dohányozni! Egyrészt káros az egészségre, halált okozhat. Másrészt a lehulló hamu kiégetheti a függőágyat. A függőágyba nem fekszünk cipőben. A cipő talpa nemcsak összekoszolja, hanem roncsolhatja is a textilt vagy a hálót.

Tárolás

A függőágyat mindig összehajtva – vászontáskában – vagy mindkét végén felakasztva tároljuk! Ne hagyjuk a földön szétnyitott állapotban, így elkerülhetjük a szálak kihúzását vagy összegubancolódását.

Időjárás

A függőágy sokáig sértetlen marad, ha nem tesszük ki az időjárás viszontagságainak. Amikor nincs használatban, akaszd le és tedd fedett, árnyékos helyre. A direkt napsugárzás – az UV sugárzás – hosszabb távon erősen roncsolja a pamut szálakat, és még jobban a műszálas részeket. Az esőtől is érdemes óvni a függőágyat. Ki szeretne vizes textilben feküdni, amikor elmennek a felhők?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.