Ultralight cuccok

Az ultralight túrázáshoz szervesen kapcsolódik a függőágy, mint sátrat kiváltó hálóhely.

A tapasztalatok szerint nem lesz feltétlenül könnyebb az összes pakk, de cserébe olyan helyeken is aludhatsz, ahol sátrazni biztosan nem lehet vagy nem szabad.

Sátorozásnál az alapfelszerelés:
– sátor
– derékalj
– hálózsák

Függőágyban alváshoz ezek fognak kelleni:
– esővédő ponyva
– függőágy 🙂
– kötelek vagy hevederek, esetleg karabiner
– underquilt az alsó szigeteléshez (vagy egyes zsebes függőágyakhoz egy keskeny derékalj)
– topquilt vagy hálózsák
– szúnyogháló (esetleg a függőággyal már egyben van)

Ezek mindegyikéből létezik ultralight verzió, így ha a függőágyas utat választod, a Függőágybolt választékában találsz pár csemegét.

Korábban a klasszikus túrafüggőágy, az eredeti Ticket To The Moon számított ultralight függőágynak, a maga 500-600 grammos tömegével (compact ill. original). És ez még mindig egy nagyon könnyű darab a klasszikus brazil vagy mexikói (otthoni) függőágyak 1-2-3+ kg tömegéhez képest, amiket biztos nem visz senki túrázni.

Aztán ahogy teltek-múltak az évek, az “ejtőernyőselyem” mellett megjelentek még vékonyabb, de megfelelően erős anyagokból készült, tényleg extrém kicsi és könnyű zsebfüggőágyak, mint például az Amazonas Adventure:

Amazonas Adventure Hammock – csak 180 gramm!

Ennek van egy dupla fenekű, szúnyoghálós verziója (immár XXL verzióban is, 160cm széles felülettel), de ezek csak ritkán kaphatók. Ha szeretnél ilyet, írj emailt!

 

Amazonas Adventure Moskito Thermo függőágy szúnyoghálóval – csak 470 gramm.

Ugyanebben az Adventure családban van kétféle tarp is.  Ez a top kategória az Amazonasnál, elég húzós áron. Az eggyel olcsóbb a Traveller Thermo, az alatt a sima Traveller sorozat. Az Amazonas a teljes túrafüggőágy palettáját “ultra-light”-nak nevezi, végül is joggal, de figyelni kell a grammokra, a drágábbak mindig könnyebbek 🙂

Az Amazonas Underquiltet ajánljuk a legtöbb függőágyhoz:

Amazonas Underquilt alpaplan függőágyhoz – 99 dekagramm

A túrafüggőágy vonalon említsük meg a Tropilex szúnyoghálós függőágyát, ami semmi extra, de nem rossz darab. Egyáltalán nem ULTRAlight, cserébe nem is drága, és a heveder + karabiner is benne van:

Az ENO túrafüggőágyai – egész kis csomagban érkeznek, de jól használható méretűek akár éjszakázásra is. Színben passzoló karabiner a tokban!

A LA SIESTA túrafüggőágyai a klasszikus TTTM-ekkel egy ligában versenyeznek, egyik sem az ultra kategória, de nagyon klasszul összerakott ágyak, a szúnyoghálójuk majdnem 1 kg(!), viszont hatalmas (oldalra is lecövekelhető) és erős, nem az a mindentől szétszakadós fajta. A függőágy tokjában itt benne van egy szuper fabarát heveder!

Végül, de nem utolsó sorban a Ticket To The Moon újdonságait mutatnám be. A Lightest Hammock névre keresztelt pöttöm, a szokásos 10(!) év garanciával és az ismerős hold alakú tokozással:

Ticket To The Moon Lightest Hammock – 228 grammot nyom.

Az összes, hozzá passzoló Lightest Tarpunk elfogyott; az is ami készleten volt, és elővételben az is ami most jön, így erre várnod kell 2022-ig. A függőágyból még van, narancs és sötétkék színben is.

AMIKET MÁR NAGYON-NAGYON VÁRUNK:

Lecipzározható szúnyoghálóval, whoopie sling gerinczsinórral (ridgeline) és  tároló tasakkal érkezik a TTTM PRO függőágy:

Ticket To The Moon PRO túrafüggőágy – 550 gramm

Linkek a fenti cuccokhoz:

Útmutató az első Ticket To The Moon függőágyad kiválasztásához

Függőágy felszerelés – első rész

És hogy mit használ a blog írója? Hát sok mindent, mert folyamatos tesztelés folyik, de az alap szett:

 • TTTM ORIGINAL vagy KING SIZE függőágy
  (váltogatom a színeket)
 • LA SIESTA szúnyogháló
  (a legnagyobb, és én szeretem ha van hely)
 • TTTM Tarp
 • TTTM heveder (bevált)
 • Climbing Technology karabinerek (mert szép színes)
 • Hammock Gear pehely underquilt (ezt még pár éve rendeltem ááámerikából, amikor itthon semmi ilyesmi nem volt)
 • SELKBAG ORIGINAL kezeslábas hálózsák
  (függőágyba ez való:)

És ezzel a szettel ki is írtam magam az ultralight közösségből, hiszen ehhez kb. egy banyatank kell 🙂 de nem zavar…

Éjszaka a függőágyban