Tentisle teszt

Évek óta nézegettem a Tentsile honlapját, mert elég izgalmas terméket gyártanak. Időközben letisztultak a tervek, a forgalomba végül nem a korábban csillagászati áron kínált termékek kerültek. Eljött a pillanat, amikor én is ki akartam próbálni, ahogy minden függőágyat, vagy annak látszó tárgyat 🙂 Hát akkor rendeljünk egyet. Vagy kettőt 🙂

Stingray + Trillium + tartozékok kombót választottam, ha lúd, legyen kövér alapon. Az akcióban a sátor esővédővel + egy ugyanolyan háromszög, azaz egy újabb emelet + favédő hevederek + kötéllétra + nyílástakaró + pohártartó volt egy csomagban. Ez cirka 242 000 forint, de a szállítás ingyenes 🙂

UPDATE 2022: azóta nagyjából dupla árral számolj egy ilyen szett esetén.

Angliából jött, de a kézbesítés nem túl gyors, két hétnél is tovább tart. A csomag tipikus kínai kartonpapír, messziről látszik, hogy Made in China. Ez persze nem feltétlenül baj, készül ott sok klassz termék. (Függőágyat alapvetően nem Kínából vesz, aki jót akar…)

A zöld anyag méhsejt-mintás ripstop textil, a fekete hevederek a szélein végig az autóból ismert biztonsági övből vannak. Jó erős. A fához rögzítő narancssárga hevederek 2-3 tonna teherbírásúak, ezeket rakományrögzítésre szokták használni általában. Szóval ez a része külön is beszerezhető akár. A szúnyoghálót két alumínium sátorrúd emeli a ponyva fölé, ezeket még a megfeszítés előtt kell behelyezni.

Az első teszt csak röpke fél óra volt, de jó móka, onnantól kezdve, hogy fent van a fán.

A következő alkalommal több gyereket hívtunk és amennyire lehetett, magasra szereltük, ehhez egy hosszú létrát is be kellett vetni. A létrát pedig utánfutóvá alakítottam, így nem kellett cipekedni.

A szetthez tartozó kötéllétrával lehet felmászni. 4-5 méter magasan már macibiztos.

Ez az első emelet, fölé kerül a fedett sátor.

Vízparton (is) nagyon jól jön a szúnyogháló!

Aztán elvittük nyaralni, és pár éjszakát el is töltöttünk benne.

Első éjszaka: iszonyú hőség volt, az esőtetőt fel sem tettük, hajnalban sem volt hideg, de a Nap korán kel, nem mindenki tud órákat aludni a napsütésben. Én igen 🙂 Tényleg annyira meleg volt, hogy egy szál lepedőt használtunk csak magunk alatt, és takarózni is. Na így azért nem annyira kényelmes. Ugyan a három oldal melletti fekvőfelület elég nagy, de mivel bármennyire feszítjük meg a hevedereket, két felnőtt (+ egy gyerek) súlya alatt már a sátor közepén összegyűlik a társaság. Nem lehet csak úgy kihúzódni a szélére. Ahogy egyébként egy függőágyban természetes is… Csak hát a képeken mindig üresen fényképezik le a Tentsile sátrat, amikor mindig olyan szép lapos, vízszintes az alja. Hát nem az, ha benne vagy.

Második éjszaka: Felfújtam két matracot, egy két- és egy egyszemélyest, ezek majdnem be is férnek. Két téglalap a háromszögben – hát nem valami ideális, de megoldottuk.

A harmadik éjszakától máshogy rendeztem el a matracokat, így már egészen komfortos lett. Ezen a ponton egészen megszerettem, sőt meg is szoktam. Felkerült az esővédő is, le is teszteltük esőben – szuperül vizsgázott.

A Stingray szúnyoghálója szuperül megvédett minket minden repülő és mászó rovartól. Alattunk elrohant egy rókát kergető hatalmas kutya.

A Trillium függőágyat itt nem emeletnek használtuk, a gyerekek megkapták játszani három másik fa között. Természetesen imádják.

További gyakorlati tapasztalatok:

 • Ha csak mellkas magasságban szereled fel, egyszerűen fel lehet rá mászni, illetve a gyerekeket is könnyebb ki-be pakolni.
 • Több emelet felszerelése esetén a magasabban lévő szintek racsnijainak megfeszítése már nem egyszerű.
 • Ellenőrizd a hevedereket minden nap, van azért egy kis nyúlása az egésznek, utána kell húzni pár kattanásnyit a racsnival.
 • Figyelj oda, hogy a fák elég erősek legyenek, már a megfeszítés is nagy erőt fejt ki, hát még amikor többen belefekszenek. Nálunk az egyik fa elég korhadt volt, kongott rendesen több helyen is, amikor megkocogtattam, De mivel szépen zöldellt, lombos volt, erősnek tűnt, így végül használtuk.
 • A fakéregvédő széles heveder kell is a fára. Sőt, nem csak a fát védi, a narancssárga heveder sem sérül a kéregtől.
 • A racsnikat ütközésig be kell hajtani.
 • Simán ki lehet pisilni hasalva a háromszög alakú lyukon. De a cipőt/papucsot érdemes már előre máshová tenni. 🙂
 • Ha véletlenül úgy alakul, hogy túl sok szalonnát ettél vacsorára, majd éjjel hirtelen rosszul leszel, és ki kell hánynod az oldalsó bejárati ajtón: jó, ha nincs az esőtető visszahajtva a sátor alá, mert akkor hiába nyitod ki a szúnyoghálót, zárva marad a sátor. Ezt a részt érdemes mindig távolra cövekelni, kivéve, ha viharos szél van, akkor jobb középen összefogni alul mindhárom sarkát.
 • Az egész cucc (Stingray + Trillium + esővédő + 6 heveder, 6 racsni, 6 favédő heveder), sőt, nekem mindig van mindenféle tartalékom, (pl. hevederek) három nagyobbacska táska (lásd a bringás képen, akkor még csak kettő volt), jó nehezek. Bringára utánfutó kell, de inkább menj kocsival 🙂 Pláne, ha a matracot és hálózsákot, ilyesmit is viszel.
 • Éjszaka le tud hűlni a levegő, 10 fokban már sapka is kell!
 • A csillagos eget nézd, ne a telefonodat bámuld!

Konklúzió: irreálisan drága, egy nullával kevesebbet kéne az árcetlire írni. Viszont nagyon menő, mindenki a csodájára jár. Különleges élmény benne aludni, de akár csak délután heverészni a fák levelei között átszűrődő napsütésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.