Hogyan készül a függőágy?

Az AMAZONAS brazil függőágyakat még ma is nagyrészt hagyományos módon, kézzel készítik. Tucatnyi munkafázison jut keresztül minden függőágy, mielőtt megszületik a minőségi AMAZONAS termék. A munkafolyamat egy-egy lépése olyan bonyolult, hogy csak sok éves tapasztalattal rendelkező, magasan képzett, felnőtt szakemberek tudják azokat elvégezni. Bár a szakértelem hiánya eleve kizárja azt, hogy a függőágyak készítésében gyermekek vegyenek részt, az üzemekben a biztonság kedvéért folyamatosan ellenőrzik, hogy ilyesmi semmiképpen ne történhessen meg. Az AMAZONAS függőágy manufaktúra emellett közel száz, Brazília különösen rossz életkörülményeket biztosító észak-keleti részéről érkező szakemberének nyújt stabil munkát.

Nézzük a lépéseket:

Rengeteg energiát fektetünk abba, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb fonalat. Fontos, hogy erős, strapabíró legyen, a színtartás alapvető jelentőségű, ám emellett laboratóriumi vizsgálatokat is végzünk, hogy bebizonyosodjunk arról, hogy nem kezelték egészségre káros anyagokkal.
Környezetvédelmi okok miatt a színezett fonalaink kivétel nélkül magas minőségű, újrahasznosított alapanyagból készülnek.
Hogyan készül a függőágy?

  1. Első lépésként a megmunkálandó fonalakat a kívánt mintának megfelelően fel kell fűzni a szövőszékre.
  2. Ugyanekkor szükséges a megfelelő színű fonalakat felhelyezni az orsókra is.
  3. Most következik a legnehezebb rész: a szövőmester, aki a legnagyobb tudással rendelkező szakember, beállítja a szövőszéket. Nem kevesebb, mint 6000 szálat kell kézzel rögzítenie a szövőszékhez, ami egy egész napot is igénybe vesz. Kezdődhet a szövés.
  4. Egy jó szövőmester 5-20 függőágyat is képes megszőni naponta. A szálak magas számának és az erősen levert vetüléknek köszönhetően igazán strapabíró, időtálló függőágyak készülnek a manufaktúrában.
  5. Mialatt a szövőszéken folyik a munka, a segédszálakat egy hagyományos horgolókészülékkel készítik el, a függőágyhoz felhasznált fonalakból. Az átlagosnál kicsit több szálat használunk, hogy a függőágyak különösen szakadásbiztosak lesznek.
  6. Egy-két hét alatt elkészül egy egész tekercs függőágy alapanyag – ezt követően lehet a megfelelő méreteket kiszabni.
  7. A rögzítő köteleket a megfelelő hosszúságúra méretezzük, és megerősítjük, hogy szakadásmentesek legyenek.
  8. Néhány modellünk esetében, mint a Rio és a Palacio, a kézi szövésű makramé rojtokat hozzáillesztjük a függőágyakhoz.
    Amazonas Rio bordó függőágy
  9. Még egy kis plusz. Egy speciális kézi szövőeszközzel extra köteleket szövünk a tartószálak közé, egyrészt díszítésképpen, valamint, hogy a függőágy jobban és biztonságosabban nyúlhasson terhelés közben.
  10. Mindeközben varrónőink elkészítették a függőágyak hordozótáskáit.
  11. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a függőágy tiszta és nincs rajta semmilyen látható sérülés. Ha minden rendben, gondosan összehajtjuk és a remekmű készen áll arra, hogy a világ bármely pontjára eljusson.
    Brazíliából aztán áthajózik a sok függőágy az Amazonas németországi raktárába, onnan pedig kb. havonta egyszer jön szállítmány a Fehérvári úti Függőágyboltba.

AMAZONAS függőágyak: újrahasznosított anyagból

A pamutról mindannyian a természetességre, a régi szép időkre, a minőségre és a hagyományra asszociálunk. Ugyanakkor az is tény, hogy a pamuthoz szükséges gyapot kitermelése nagy terhet ró a természetre. A világ termőföldjeinek ugyan csak 2,4 százalékát teszik ki a gyapot ültetvények, a gyapotnövény „érzékenysége” azonban olyan nagy, hogy a világ növényvédő szer piacának körülbelül 25 százaléka a biztos termés érdekében készül.

Ha nem lenne elég a megdöbbentő adatokból, íme még egy: egy tonna pamut előállításához 18 ezer liter friss vízre van szükség. Ráadásul épp olyan térségekben vonja el a vizet a gyapottermelés – Pakisztán, Mali, Kína, vagy épp az Egyesült Államok középnyugati részén – ahol mind a lakosság, mind a természet híján van a víznek, és igen nagy problémát jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű ivó- és öntözővíz biztosítása. Épp ezért jelent nagy megkönnyebbülést a természetnek, ha minél kevesebb a gyapot ültetvény.

A szomorú adatok fényében még bosszantóbb, hogy bár a természet igen drágán megfizet azért, hogy előállíthassuk ezt az értékes alapanyagot, a pamutból készült termékek gyártása során igen nagy mennyiségű maradék anyag esik le, amit legtöbbször nemes egyszerűséggel kidobnak.

Az AMAZONAS azonban kifejlesztett egy hatékony módszert arra, hogy ezeket az anyagokat hogyan használja fel újra, ezzel is védve a környezetet. A technológia lényege, hogy a maradék, rövidebb anyagokat 15% poliészter fonallal stabilizálják a színes függőágyak gyártásakor. Természetesen a felhasznált festékeket szigorú ellenőrzésnek vetik alá, bőrgyógyászatilag tesztelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.